A HTML egy angol mozaikszó. ( Eredetiben: HyperText Markup Language (=Hipertext jelölõ nyelv).

          A HTML nyelv alapja, mint oly' sok minden informatikai apróságnak, a hétköznapi angol nyelv kifejezései. Maga a nyelv "TAG"-ekbõl áll. (kiejtése: "teg"!) ( tag = cetli)

Minta:
<EzEgyTag> Ez a közbelsõ szöveg, amire vonatkozik. </EzEgyTag>

          Ezek a bizonyos TAG-ek rendkívül sokfélék lehetnek. Szerencsére a nyelv alapjai igen egyszerûek. A TAG-eket lehet kis- ill. nagy betûkkel is írni, mert a HTML nyelv nem tesz különbséget az utasításokon belül (!) a kis- és nagy betûk között.

          Egy HTML-lap megírás után egybõl megtekinthetõ bármelyik Internetes böngészõben - akár kapcsolat nélkül is. Weblap szerkesztésére a legegyszerûbb program egy Jegyzettömb (Notepad). Fontos, hogy a kész file-nak HTM vagy HTML kiterjesztést adjunk (pl.: minta.htm v. minta.html) - és a névben legyünk meglehetõsen kényesek. Ha minimum Windows 95-ös környezethez szoktunk, akkor általában hosszabb és többtagú file-nevekben szoktunk menteni. Az Internet erre meglehetõsen kényes !!! Saját érdekünkben és azért is, hogy a file minden féle-fajta környezetben jól megtekinthetõ legyen az oldal, egyszerûbb, tagolatlan és ékezet nélküli neveket használjunk.

          Az elkövetkezõ leckék folyamán az egyszerûbb áttekinthetõség érdekében a különbözõ TAG-eket vastagabban lesznek írva ill. narancs színnel. (pl. <img>). A TAG-ekben szereplõ különféle paraméterek csak vastagabban lesznek jelõlve, ill. ezeknek lehetséges értékei vastagon és dölten jelennek meg majd a leckék folyamán. Az alábbi nyíl segítségével léphetünk tovább a következõ leckére, esetleg használhatjuk a bal oldali tartalomjegyzéket is.

Példák:

  1. A HTML logikája

Gyakorlatok:

  1. A HTML logikája

Következõ lecke